Klimaatbeheersing voor levensmiddelen

Klimaatbeheersing voor levensmiddelen

Vorige week schreven we over het belang van klimaatbeheersing in openbare ruimtes, vooral met het oog op het verwachtingspatroon van mensen. Maar ook voor producten is een juist klimaat van zeer groot belang. Als voorbeeld noem ik een kaasspeciaalzaak, voor kaas is een juiste bewaartemperatuur erg belangrijk. Wanneer kaas te warm wordt gaat het zweten en schimmelen. Maar te koude kaas droogt in en dat leidt tot gewichtsverlies.
Een ander voorbeeld is wijn. Wijn moet je bewaren bij een temperatuur van circa 12°C. Verder is het heel belangrijk dat er geen plotselinge temperatuurschommelingen voorkomen en de ruimte waarin de wijnen worden bewaard moet goed worden geventileerd. Hier onder aan paar foto’s die vorige week zijn gemaakt tijdens onderhoudsbezoeken bij Kaaswinkel van der Ley in Groningen en Wijnhandel Henry Bloem in leeuwarden.

2013-04-16 10.50.04 2013-04-16 10.50.10 2013-04-16 15.47.34 2013-04-16 15.47.55