Airconditioning

Op temperatuur met airconditioning

Airconditioning is het op temperatuur houden van een gesloten ruimte. Dit kan zowel verwarmen als verkoelen zijn. In de volksmond bedoelen we met airconditioning meestal het verkoelen van een ruimte. Voor het comfort is niet alleen de temperatuur, maar ook de luchtvochtigheid van belang. In Nederland is het vaak benauwd als het warm is, dit komt door de hoge luchtvochtigheid. Een airconditioning installatie brengt niet alleen de temperatuur, maar ook de luchtvochtigheid naar beneden.
Een te lage luchtvochtigheid is ook onplezierig, dit kan een droge mond en brandigere ogen veroorzaken. Met een aparte luchtvochtiger is de relatieve vochtigheid dan weer omhoog te brengen.

De techniek

Een airconditioning installatie is eigenlijk een koelinstallatie voor comfort gebruik. Een vloeistof (koudemiddel) wordt verdampt in de verdamper van de ruimte, hierdoor koelt de ruimte af. De compressor zuigt het gas af en brengt deze naar een hogere druk. In de condensor wordt het gas weer vloeistof. Deze vloeistof gaat weer naar de verdamper (gesloten circuit) en verplaatst zo de warmte van binnen naar buiten. Bij het verwarmen van een ruimte wordt de warmte van buiten gehaald en binnen weer afgegeven.

Advies

Koude lucht wordt vaak als tocht ervaren, daarom is het belangrijk hoe de gekoelde lucht over de ruimte wordt verdeeld. Het aantal aanwezigen, het gebruik en de ligging van de ruimte zijn bepalend voor het benodigde koelvermogen. Bij het verwarmen worden er andere eisen aan roosters gesteld als bij het koelen alleen. Wij komen graag de situatie bekijken om een advies op maat te maken.

Onderhoud verlengt de levensduur

In de meeste airconditioning installaties zitten synthetische koudemiddelen, deze zijn belastend voor de natuur dus mogen niet weglekken. Grote installaties moeten wettelijk minimaal één keer per jaar gecontroleerd worden en voor de kleinere installaties is een controle van één keer per jaar aan te bevelen. Ook kan het voorkomen dat na verloop van tijd de airco moet worden bijgevuld met koelmiddel. Een airco bijvullen moet zeer nauwkeurig gebeuren. Onderhoud verlengt de levensduur van de installaties en zorgt ervoor dat er niet te veel energie verbruikt wordt.

Wij leveren alle bekende merken

Koude- & Warmtetechniek Noord Nederland levert alle soorten en merken airconditioning installaties. Van kleine split-airconditioning installaties voor kleinere ruimtes als een slaapkamer of kantoor tot grote VRF systemen. Bij een VRF installatie kunnen meerdere binnen units op één buitenunit worden aangesloten. Er zijn systemen die kunnen verwarmen of koelen, maar er zijn ook systemen die gelijktijdig kunnen koelen en verwarmen. In een ideale situatie kan het teveel aan warmte in de ene ruimte gebruikt worden om een andere ruimte te verwarmen of koelen. Dit zijn zeer energie besparende installaties. Ook verhuren wij mobiele airconditioning installaties. Mobiele airconditioning kan een goede (tijdelijke) oplossing bieden. Wij leveren, installeren en onderhouden alle bekende merken airconditioninginstallaties zoals Mitsubishi, Daikin, LG, Airwell, Carrier en Midea. Wij zijn voornamelijk werkzaam in de drie noordelijke provincies. Airconditioning Groningen, airconditioning Friesland en airconditioning Drenthe.