Koeltechniek

Meer over koeltechniek

Met koeltechniek bedoelen wij het produceren van koude. Deze koude kan gebruikt worden voor het bewaren van bederfelijke waren zoals vlees, zuivel en groente.
Maar koude kan ook nodig zijn voor het maken van een product, zoals bij extruderen. Hierbij wordt een vloeibaar kunststofmengsel in een mal geperst en afgekoeld. Dit gecontroleerde afkoelen is belangrijk voor de sterkte van het uitproduct.
Maar de meest bekende toepassing van koudetechniek is airconditioning. Het afkoelen van een ruimte voor comfort of voor het afkoelen van de aanwezige apparatuur.

Koeltechniek – het proces

De koeltechniek maakt gebruik van het natuurkundige principe van het verdampen van een vloeistof. Om water te koken moet het worden verwarmd. Een koudemiddel verdampt bij een veel lagere temperatuur als water (beneden 0° graden).
Tijdens het proces wordt een vloeistof in de verdamper geïnjecteerd. De warmte die nodig is voor dit verdampen wordt uit de omgeving gehaald, daarom koelt de ruimte af. Een compressor zuigt dit gas af en perst het naar een hogere druk. In de condensor wordt lucht over het gas geblazen zodat het afkoelt en weer vloeistof wordt. Deze vloeistof wordt weer in de verdamper geïnjecteerd en zo is er een gesloten circuit. Het koudemiddel verplaatst de warmte van de ruimte naar buiten.

Advies

Omdat de koeltechniek complex is, is een goed advies erg belangrijk. Eerst nemen we de situatie en de wensen op. Samen met onze opdrachtgever bekijken we de mogelijkheden en de moeilijkheden. We komen met een goed advies en nette prijs voor de realisatie. Als het wenselijk en mogelijk is kunnen we meerdere opties voorstellen.

Onderhoud

Om een goede werking te garanderen is onderhoud van belang. Hierin willen we ook graag uw partij zijn om een energie zuinige en goede werking te garanderen.

Wij leveren alle bekende merken

Koude- & Warmtetechniek Noord Nederland kan alles leveren wat nodig is voor een goede installatie. Koel- en vriescellen, koeltoonbanken, ijsmachines en stekkerklare meubelen voor detailhandel en horeca. Maar ook bewaarcellen voor bloemen en voor de landbouw. In de airconditioning werken we met kleine splitairconditioning installaties tot grote VRF systemen met meer dan 100 binnendelen. Wij zijn leverancier van alle bekende merken binnen de koudetechniek zoals Danfoss, Bitzer, Copeland, Alfa Laval, Güntner en Helpman.