Energiebesparende investeringen vs energiebesparend verbruiksgedrag

Energiebesparende investeringen vs energiebesparend verbruiksgedrag

Het doen van energiebesparende investeringen lijdt vaak ook tot energiebesparend gedrag, dit kan worden vastgesteld uit de uitkomsten van het onderzoek ‘Energiebesparing: De relatie tussen verbruiksgedrag en investeren’. Dit onderzoek werd uitgevoerd door Ecofys begin dit jaar in opdracht van Rijksdienst voor ondernemend Nederland. Voor het onderzoek zijn twee vragenlijsten samengesteld die door 7600 respondenten zijn ingevuld .

Er zijn twee manieren om te besparen op energiekosten. Er kunnen energiebesparende investeringen worden gedaan zoals het installeren van een warmtepomp, zonneboiler, zonnepanalen en dergelijke en door het verbruiksgedrag te veranderen zoals de verwarming een graad lager zetten, korter douchen en het gebruik van spaarlampen. Het onderzoek richt zich voornamelijk op huiseigenaren.

Uit het onderzoek is gebleken dat mensen die bereid zijn te investeren in energiebesparende maatregelen vaak ook een energiebesparend verbruiksgedrag vertonen. Mensen die nog helemaal geen besparende investeringen hebben gedaan moeten eigenlijk altijd eerst ervaring hiermee opdoen om meer betrokkenheid te voelen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door een gesprek te voeren met mensen die deze ervaring al hebben. Verder zijn mensen die de eerste stap hebben gezet ook vaker bereid om meer te investeren in energiebesparende maatregelen.

Bij huiseigenaren zijn het vooral de mannen die het initiatief nemen om te investeren met het oog op geldbesparing. Bij huurders zijn het meestal de vrouwen die het voortouw nemen omdat ze het beter vinden voor het milieu, leuk vinden om te doen maar eigenlijk om normaal vinden.