Een terugblik op de Olympische Winterspelen in Sotsji

Een terugblik op de Olympische Winterspelen in Sotsji

Direct aan de kust, in de populaire Russische badplaats Sotsji zijn voor de Winterspelen 5 hallen ‘neergezet’;

Het Ice Berg Skating Palace (kunstrijden/short-track), Bolshoy Ice Dome (ijshockey), Adler Arena (vierhonderdmeter-schaatsbaan), Shayba Arena (ijshockey) en de Ice Cube (curling centrum).
Twee van deze indrukwekkende hallen worden na de spelen verplaatst naar een andere stad, de overige 3 zullen dienst gaan doen als markthal, sporthal/concerthal en tentoonstellingshal.

Omdat er in Rusland zelf geen geschikte bedrijven waren zijn alle aircosystemen en chillers geleverd door buitenlandse leveranciers en werken met R507 en R134a. Dit is echter niet allemaal door één en hetzelfde bedrijf gedaan maar is uitgevoerd door verschillende bedrijven uit verschillende landen.
In 2001 vond er bij Thialf in Heerenveen een grote renovatie plaats. NH3 (Ammonia) ging er uit en er werd een vriessysteem met R 507 geplaatst. De ontwerper hiervan; Boukens Enkhuizen BV heeft de opdracht binnen weten te slepen om dit concept, met een aantal verbeteringen toegepast, ook te leveren voor de vierhonderdmeter-baan in Sotsji.
Het gebruik van Ammoniak in sportfaciliteiten was tot Sotsji verboden in Rusland. Echter werd hiervoor uiteindelijk toch toestemming gegeven.

Alle sneeuwsporten vonden plaats in de Mountain Cluster, ongeveer 50 kilometer vanaf Sotsji. Tijdens de testwedstrijden in 2013 kwam men er achter dat er te weinig sneeuw lag en om dit te voorkomen voor de echte spelen zijn er enorme sneeuwreservoirs aangelegd met een volume van circa 450.000 m3, afgedekt met een laag zaagsel.

De Olympische Winterspelen in Rusland zijn veruit de duurste spelen in de historie. Vancouver kostte 4 miljard, Londen 12 miljard, Beijing 26 miljard en Sotsji meer dan 50 miljard. Dit terwijl er 7 jaar geleden door Rusland werd uitgegaan van een investering van 12 miljard dollar.