Comfort is de belangrijkste reden voor energie besparen in woning

Comfort is de belangrijkste reden voor energie besparen in woning

Flowresulting heeft in opdracht van Agentschap NL een onderzoek uitgevoerd naar de ‘reis’ die huiseigenaren maken bij het nemen van energiebesparende maatregelen (RCCK&L, http://www.koudeenluchtbehandeling.nl/products/advies-koeltechniek/comfort-belangrijkste-reden-voor-energiebesparen-in-woning-45757, 29-10-2013).

geld besparen

Waarom willen mensen energie besparen, aan welke energiebesparende mogelijkheden denken mensen en wat verwachten ze te kunnen bereiken?
Uit het onderzoek blijkt dat ongemak in huis zoals vocht, tocht, kou en geluidsoverlast vaak redenen zijn om maatregelen te nemen. Vaak beginnen mensen met het nemen van dubbel glas en hoge kosten zijn vaak een reden om het stapsgewijs aan te pakken. Verder grijpen mensen een verbouwing of verhuizing aan om veranderingen in de woning aan te brengen.
Tijdens de oriëntatie en besluitvorming is betrouwbaarheid van een aannemer erg belangrijk omdat mensen zelf vaak weinig technische kennis hebben. Vaak wordt het nemen van eerste maatregelen ook als spannend ervaren omdat er veel beslissingen gemaakt moeten worden. Zo is er vaak keuze uit veel verschillende mogelijkheden en uit nog meer verschillende materialen.
Uit het onderzoek is gebleken dat mensen vinden dat het woonklimaat daadwerkelijk verbeterd zodra het huis is aangepast en dat het aangenamer voelt in huis. 46 procent van de respondenten is positief verrast door het gestegen comfort en 43 procent door de lagere energierekening (RCCK&L, http://www.koudeenluchtbehandeling.nl/products/advies-koeltechniek/comfort-belangrijkste-reden-voor-energiebesparen-in-woning-45757, 29-10-2013).