Warmtetechniek

Niet alleen een CV ketel

Bij warmtetechniek moet u niet alleen denken aan een CV ketel, maar ook aan een warmtepomp. De warmtepomp haalt de warmte uit de omgevingslucht, uit de bodem of uit het oppervlakte water. Een waterpomp heeft een hoog rendement, maar ook een aantal beperkingen. Een goed advies is hierbij erg belangrijk! Wij leveren, installeren en onderhouden alle merken CV ketels, maar zijn gespecialiseerd in warmtepompen en warmtepomptechniek.

Keuze van de warmtepomp

Het gebruik en de omgeving bepalen de keuze van de warmtepomp. Bijvoorbeeld of deze wordt aangesloten op een watercircuit of dat de ruimte met lucht verwarmd wordt. Ook is het van belang of er warm water gemaakt moet worden met de waterpomp. Vloerverwarming is ideaal voor een warmtepomp maar ook traditionele radiatoren zijn mogelijk. Hiervoor is water van een hogere temperatuur nodig. Vaak gaat een hogere temperatuur ten koste van het rendement. Het voordeligste is om de warmte uit de omgevingslucht te halen, maar dit is niet overal mogelijk. Ook gaat bij een lage omgevingstemperatuur het rendement van de warmtepomp omlaag. Een bodemwarmtewisselaar is veel duurder en is ook niet overal mogelijk. Hiervoor is een vergunning nodig en de bron moet zomers opgeladen worden om jaren lang gebruikt te kunnen worden. Een warmtepomp met oppervlaktewater komt in Nederland weinig voor. Er zijn wel toepassingen met proceswater mogelijk.

De techniek

Een warmtepomp is een omgekeerde koelkast. De warmte voor het verdampen wordt uit de buitenlucht of uit de bodem gehaald. De warmte van het condenseren wordt gebruikt om water of lucht te verwarmen. Een warmtepomp haalt circa 75 procent van de warmte uit de omgeving (of de bron) en heeft 25 procent elektrische energie nodig voor de compressor. Daarom kan je van 1 kW elektrische energie 4 kW warmte maken. Een warmtepomp werkt het zuinigst als de afgifte temperatuur laag is en als de temperatuur van de bron relatief hoog is. Als deze temperaturen verder uit elkaar liggen is er meer elektrische energie nodig. Speciale warmtepompen kunnen water verwarmen tot 65° bij een buitentemperatuur van -15°. Bij een verticale bodem warmtewisselaar is het belangrijk dat de bron zomers opgewarmd wordt, anders wordt deze steeds kouder en kost het na een aantal jaren steeds meer elektrische energie om te verwarmen. Er zijn mogelijkheden om op een warmtepomp subsidie te krijgen. Graag helpen wij u met de aanvraag.

Wij leveren alle bekende merken

Wij leveren, installeren en onderhouden alle bekende merken warmtepompen. Zoals Mitsubishi, Electric, Daikin en Panasonic. Voor industriële toepassingen bouwen wij speciale warmtepompen met unieke specificaties.